Päävalvojille

Vinkkejä päävalvojavuoroon tuleville

"Päävalvoja". Kuulostaako pelottavalta tai liian vastuulliselta tehtävältä? Ei hätää, sanasta "pää" huolimatta kyseessä on tehtävä, josta selviää kunnialla, kun vaan asenne on kunnossa ja mieli avoinna. Alla muutamia vinkkejä ensi kertaa päävalvojavuoroa hoitavalle.

Miten valmistautua ensimmäiseen päävalvojavuoroon?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tutustua täällä olevin ohjeisiin.

Olemme pyrkineen kirjoittamaan ohjedokumentit niin kattavasti, että jo ne yksin antaisivat riittävät tiedot pää- ja ratavalvojana toimimiseen. Ohjeet on jettu useampiin eri dokumentteihin, mutta päävalvojan roolia varten suosittelkemme tutustumaan ainakin niistä seuraaviin:

Kun yllämainitut on hanskassa, olisi hyvä tutustua myös SATLSTO:n Johtosääntöön ja sen liitteisiin. Ne ovat vähän tuhdimpaa luettavaa ja suunnattu enemmän ratavalvojille, mutta koska koko ratatoiminta pohjautuu niihin, on nekin hyvä selata läpi.

Ja kannattaa muistaa, että kaikkea ei tarvitse osata ulkoa. Ko. dokumentit löytyvät myös päävalvojakopista paperiversioina ja päävalvojan tietokoneen kautta pääset myös tälle sivulle tietoja kertaamaan. Ja jos iskee paniikki, aina voi soittaa TASERA:n sihteerille - puhelinnumero on tallennettuna päävalvojan puhelimeen.


Kun ohjeet on luettu ja ainakin pääosin sisäistetty, kannattaa pohtia päävalvojan roolia filosofiselta kannalta:


Onko vielä jotain, mitä ennen omaa päävalvojavuoroa voisi tehdä?

Kaikkein parhaiten päävalvojan tehtävästä saa käsityksen seuraamalla jokun kokeneemman päävalvojan toimintaa. Kysy rohkeasti oman yhteisäsi muilta valvojilta, että voisitko tulla heidän mukaansa jollekin päävalvojavuorolle seuraamaan, miten homma hoituu. Tämä ei ole pelkästään sallittua, vaan jopa erittän suotavaa! Eli jos olo on vähänkin epävarma, hyppää rohkeasti vaan jonkun valvojan mukaan seuraamaan hänen toimintaansa.


Muutama Pro-Tip päävalvojavuoroon meneville.

Päävalvojakopista löytyy seuraavat varusteet:


Mitä kannattaa ottaa mukaan:


Muuta huomioitavaa: