Uutiset

TASERA:n uutiset ja ajankohtaisia tiedotteita

29.8.2021: Rata-alueen syystalkoot lauantaina 18.9.2021 klo 10 - 16

Järjestämme vuoden toiset ratatalkoot lauantaina 18.9.2021 klo 10:00 alkaen. Työlistalla mm. ampumakatosten ja näyttösuojien siivousta, pistooliradan vaneerien vaihtoa, talukehikoiden rakentamista, TASERA:n taulukehikoiden merkintää jne.

Talkoot sujuvat sitä nopeammin mitä enemmän väkeä saadaan paikalle. Tarkoitus on jakaa talkooväki pienempiin ryhmiin, jotka sitten jakautuvat eri radoille. Talkooväen lisäksi tarvetta on myös työkaluille, sillä yhdistyksellä ei omia työkaluja juurikaan ole. Akkukäyttöisille käsityökaluille, vasaroille, sahoille, lehtipuhaltimille jne. olisi siis käyttöä.

Talkoiden organisoimiseksi haluaisimme jo etukäteen käsityksen siitä, että paljonko talkooväkeä olisi paikalle tulossa ja millaista välineistöä on käytettävissä. Pyydämmekin siksi, että ilmoitatte talkoisiin osallistumisestanne jo ennakkoon alla olevalla lomakkeella.

Kahvi- ja makkaratarjoilun järjestämiseksi tavitsemme arvion talkoisiin osallistuvien määrästä. Talkoisiin voi ilmoittautua 13.9. saakka alla olevan lomakkeen kautta.

Ilmoittautuminen


12.8.2021: Muutoksia valvontakäytäntöihin

Muutoksia päävalvojakäytäntöihin ja valvojien kirjaamiseen

Paljon on tullut pyyntöjä, että saisiko lauantain päävalvojavuoron jakaa kahdelle henkilölle ja voisiko vastuun rata-alueen alkutarkastuskierroksesta siirtää päävalvojalta ratavalvojille. Asiasta on nyt sovittu SATLSTO:n kanssa ja huomisesta alkaen saa ja voi! Edellytyksenä kuitenkin on, että valvojien vaihdot ja rata-alueen tarkastukset dokumentoidaan. Kuten varmasti monet jo tästä arvasivat, niin jatkossa päävalvojalle tulee täytettäväksi uusi ”lomake”, joista tulee muodostumaan myös henkilötietorekisteri.


Ampumarata-alueen valvontaraportti, valvojien tiedot, tietosuojaseloste

  • Olemme laatineet uuden lomakkeen ja sille täyttöohjeen. Ja koska lomakkeen tiedoista muodostuu rekisteri, olemme laatineet sille tietosuojaselosteen. Ohjeet ja lomakemalli löytyvät täältä ja tietosuojaseloste täältä.

  • Raporttiin kirjataan valvojien nimet ja puhelinnumerot sekä valvonta-ajat. Mikäli valvojana toimiva ei suostu tietojaan luovuttamaan, ei hän voi toimia valvojana. Päävalvoja vastaa raportin täyttämisestä ja vuoron päätteeksi se pudotetaan päävalvojakopissa olevan lukittuun postilaatikkoon. Lomake on siis TASERA:n, ei SATLSTO:n dokumentti ja rekisterinpitäjä tässä on TASERA.

  • Jos ratavalvoja vaihtuu kesken päivän ”lennosta”, tulee uuden ratavalvojan soittaa päävalvojalle ja kertoa kuka valvontavastuun otti, mistä numerosta hänet tavoittaa ja koska valvontavuoro vaihtui (edellisen vuoro päättyi ja uuden alkoi).

  • Lomake mahdollistaa sen, että päävalvoja voi tarvittaessa ottaa yhteyttä ratavalvojaan. Tällaisia tilanteita voivat olla esim. jos päävalvoja huomaa, että radalle on unohtunut jotain.

  • Lomake ei syrjäytä mitään aiempia dokumentteja ja edelleen täytetään mm. radankäyttöilmoitus, joka on SATLSTO:n dokumentti (ELY -keskuksen vaatimus).


Rata-alueen alkutarkastus

  • Jatkossa päävalvojan ei tarvitse vuoron aluksi kiertää koko rata-aluetta, vaan hän voi avata rata-alueen heti alueelle saavuttuaan (ampuma-ajan puitteissa toki).

  • Kunkin radan ensimmäinen ratavalvoja tarkastaa ko. radan siisteyden ja mikäli hän havaitsee puutteita tms., tulee hänen ilmoittaa niistä päävalvojalle, joka kirjaa ne ylös. Vastuu kunkin radan alkutarkastuksesta siirtyy nyt siis päävalvojalta kunkin radan ensimmäiselle ratavalvojalle.

  • Koko rata-alueen tarkastus vie päävalvojalta nopeimmillaankin (kun ei ole lunta ja näyttösuojien luo pääsee autolla) noin 35 min (7 rataa, 5 min per rata), joten tämä nopeuttaa ammuntojen aloittamista huomattavasti!


Rata-alueen jälkitarkastus

Jälkitarkastukseen ei ole tullut muutoksia. Päävalvoja tarkastaa kaikki radat päivän päätteeksi riippumatta siitä onko radoilla ollut ampumatoimintaa vai ei.


Suuria muutoksia

Koska nämä edellä mainitut muutokset ovat melko merkittäviä, olemme päivittäneet myös ”Yleisohje SATLSTO:n ampumaradoilla toimimiseen” -ohjepumaskan versiosta 1.7 suoraan versioon 2.0. Se löytyy tuttuun tapaan täältä.30.9.2020: Kesäkausi päättyy

Yhdistyksen kevätkokouksessa päätettiin, että ratakausi jaetaan kahteen osaan: kesä- ja talvikauteen. Kesäkausi on 1.4. - 30.9. ja talvikausi puolestaan 1.10. - 31.3.

Koska iso osa radoista on valaisemattomia, eikä luonnonvaloa arki-iltaisin enää loppusyksyn ja talven aikana ole riittävästi, ei koko rata-aluetta kannata joka arki-ilta pitää auki. Talvikaudella päävalvojavuorot jaetaan kahdelle päivälle viikossa: keskiviikkoisin klo 17-20 ja lauantaisin 10-16. Tämä tarkoittaa sitä, että maanantaI-, tiistai-, torstai- ja perjantai-iltoina harjoittelu on mahdollista VAIN JOS YHTEISÖ ITSE JÄRJESTÄÄ RADALLE PÄÄVALVOJAN! Rata-alueella ei saa ampua (pl. 50m rata), ellei päävalvoja ole ammunnan aikana päävalvojakopilla päivystämässä.

Talvikaudella tuo pimeys aiheuttaa myös sen, ettei suinkaan kaikilla radoilla voi pimeän aikaan ampua:


Rata 1:

Valaistu katos, mutta tauluja EI ole valaistu, eikä radalla ole kiinteää punaista varovaloa.

-> Periaatteessa voi ampua hämärässä ja pimeälläkin. Ammuntojen ajaksi kopin ulkopuolelle on sytytettävä väliaikainen punainen varovalo (ei kiinteää varovaloa tällä hetkellä).

Rata 2:

Valaistu katos, kiinteä punainen varovalo ja taulut valaistu.

-> Periaatteessa voi ampua hämärässä ja pimeälläkin. Ammuntojen ajaksi kopin ulkopuolelle on sytytettävä punainen varovalo.

Rata 3:

Ei valaistusta.

-> Ampuminen pimeällä ei käytännössä ole mahdollista.

Rata 4:

Ei valaistusta.

-> Ampuminen pimeällä ei käytännössä ole mahdollista.

Rata 5:

Ampuminen pimeällä KIELLETTY!

Rata 6:

Ampuminen pimeällä KIELLETTY!

Rata 7:

Ei valaistusta

-> Ampuminen pimeällä ei käytännössä ole mahdollista.


11.6.2020: "Ja väittivät, että talkoohenki on kuollut"

Tänään pidettyjen talkoiden perusteella tuo väite on rankasti liioiteltu. Vaikka itsekin olen paljon erinäisissä talkoissa kiertänyt, en kyllä ihan heti muista toisia tämän illan kaltaisia talkoita. Koko alueella oli innokkasta talkooväkeä arviolta 70 henkilöä ja kun väki koronarajoitusten mukaisesti jaettiin 7 eri radalle, saatii kaikki suunnitellut työt tehtyä ennätysajassa. Yhtään nyrpeää naamaa en paikalla nähnyt ja kaikki ahersivat hymyssä suin iloisen puheensorinan antaessa tahtia. Ja jäipä sitten vielä aikaa makkaralle ja sotkun munkkikahveillekin :)

TASERA:n hallituksen puolesta erittäin iso kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille! Oli todella hienoa huomata, että arki-illasta ja kauniista säästä huolimatta niin moni tuli laittamaan aluetta kuntoon.

-Pasi Autio-

22.5.2020: Ratatalkoot torstaina 11.6. klo 15 - 20.

Pidämme kesän ensimmäiset ratatalkoot torstaina 11.6.2020 klo 15:00 alkaen. Työlistalla mm. ampumakatosten ja näyttösuojien siivousta, risukon raivausta jne. 150m radalle saadaan jätelava, johon kaikki katoksiin ja näyttösuojiin aikain saatossa jäänyt jäte pitäisi kuljettaa.

Talkoot sujuvat sitä nopeammin mitä enemmän väkeä saadaan paikalle. Tarkoitus on jakaa talkooväki pienempiin ryhmiin, jotka sitten jakautuvat eri radoille. Tätä varten olisi hyvä jos talkooväen lisäksi paikalle saataisiin useampikin peräkärry jätteiden kuljettamista varten. Samoin raivaussahat, lehtipuhaltimet, haravat jne tulevat tarpeeseen.

Talkoiden organisoimiseksi haluaisimme jo etukäteen käsityksen siitä, että paljonko talkooväkeä olisi paikalle tulossa ja millaista välineistöä on käytettävissä. Pyydämmekin siksi, että ilmoitatte talkoisiin osallistumisestanne jo ennakkoon alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautumisen voi tehdä joko kootusti jäsenyhteisö kerrallaan, tai sitten voit ilmoittaa vain itsesi. Toiveena toki, että kukin talkosiin osallistuja ilmoitetaan vain kerran.


8.5.2020: SATLSTO:n ampumaradat avataan 18.5. poikkeusjärjestelyin!


Vaihteeksi vähän hyviäkin uutisia, SATLSTO:n radat avataan poikkeusehdoin maanantaina 18.5.2020!

Poikkeusjärjestelyt koskevat luonnollisesti henkilömääriä, hygieniaa ja turvavälejä. Tarkempia tietoja poikkeusjärjestelyistä löydät täältä.


8.4.2020: Radat pysyvät toistaiseksi suljettuina!

Valitettavasti koronatilanne on edelleen sellainen, ettei SATLSTO:n ratojen avaaminen ole mahdollista vielä ensi viikollakaan. Näin ollen radat pysyvät suljettuina toistaiseksi.

TASERA:n hallitus käsittelee ratatilannetta yhdessä SATLSTO:n edustajien kanssa uudelleen toukokuun puolivälissä, jonka jälkeen tiedotamme asiasta taas uudestaan. Tämä ratasulun vuoksi myös ratojen kunnostustalkoot joudutaan siirtämään keväältä kesän puolelle.


17.3.2020: Korona sulkee radat määräajaksi.

Kuten moni varmasti jo tietääkin, valtioneuvosto linjasi 16.3.2020, että koronaviruksen (COVID-19) leviämisen hidastamiseksi yli 10 henkilön julkiset kokoontumiset kielletään ja koulut, julkiset tilat, museot jne. suljetaan 13.4.2020 asti. Puheenvuorossaan pääministeri Sanna Marin kehotti myös kaikkia kolmannen sektorin toimijoita toimimaan samoin.

Tämän vuoksi Tampereen Seudun Ampumaratayhdistyksen hallitus on yhdessä SATLSTO:n kanssa 17.3.2020 päättänyt, että me noudatamme tuota kehotusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että SATLSTO:n radat suljetaan siviileiltä (eli TASERA:n jäseniltä) 13.4.2020 saakka. Tilanne arvioidaan uudelleen SATLSTO:n edustajien kanssa pääsiäisviikolla, silloin käytössä olevan tiedon perusteella.

Ratojen sulkeminen ei ollut sen enempää Tampereen Seudun Ampumaratayhdistyksen, kuin Satakunnan Lennostonkaan tahto, mutta tässä tilanteessa katsoimme, ettei tälle ollut muuta vaihtoehtoa. Päätöstä harkittiin pitkään ja sen tekeminen ei ollut helppoa. Tällä päätöksellä halutaan ensisijaisesti suojella ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Toivotaan, että koronan selkä taittuu pian ja voimme taas palata normaaliin arkeen. Siihen saakka joudumme jokainen omalta osaltamme miettimään, että mitä voimme tehdä tilanteen helpottamiseksi. Tässä katsoimme, että vaikka emme yhdistyksenä voi tautia hoitaa, voimme ainakin sen leviämistä osaltamme hieman rajoittaa ja siksi päädyimme tähän ratkaisuun.


TASERA ry:n hallitus